Віктімблеймінг - жертва не є злочинцем

01 February 2021
Анна Косогор

Анна Косогор

Асистент керуючого партнера

Latest from

Якщо насилля не видно, це не означає, що його не існує. Сексуальні злочини та домашнє насильство «ховаються» чи не найкраще: про них соромно говорити, їх складно довести, нерідко вони навіть вважаються нормою.

Сексуальне насилля є одним із найбільш незаявлюваних злочинів по всьому світу. Під час карантину звернень на гарячу лінію по запобіганню домашньому насильству побільшало на 30% — Офіс ООН Жінки в Україні. Кожна третя жінка світу потерпає від сексуального насилля. Але ми поговоримо не про сам злочин, а який бік приймає потерпіла особа - ЖЕРТВИ чи ЗЛОЧИНЦЯ?

Віктімблеймінг (від англ. Victim - жертва і Blame - звинувачувати) якщо говорити мовою юриспруденції, це перенесення відповідальності з особи, яка вчинила правопорушення, на особу, що потерпіла від цього злочину. А так, як наші правоохоронні органи ставлять не зовсім доречні запитання, і в більшості випадків принижують гідність потерпілого. Ви напевно розумієте, чому жінки не заявляють у правоохоронні органи? Мільйони жінок по всьому світі ховають свого кривдника, тому що нав’язана фраза і страх суспільством «сама винна» спонукає жінок проковтнути всю біль.
Статистика сексуального та домашнього насилля є неповною, викривленою, часто відсутньою через три складові:

  • Незаявлюваність
  • Замовчування
  • Безкарність

Всі мають право на захист та вміти дати відсіч кривднику, існують обставини, які ззовні схожі на ознаки злочину, але спрямовані на захист інтересів громадян і визначаються як суспільно прийнятими. Вони зазначені у Розділі 8 КК України. Розглянемо три головних статті, щоб було ясно і доступно кожному, продемонструємо на прикладах:

Стаття 36. Необхідна оборона
Якщо у пізню пору, на вулиці до вас підходить особа ззаду та починає душити. У вас в руках важкий предмет, ви не довго думаючи вдаряєте по голові та нейтралізуєте нападника. Метою оборони – є самозахист. Чим більша небезпечність посягання нападника, тим вищі межі допустимості самооборони. Якщо ви після нейтралізації нападника, продовжуєте його добивати, то мова про самооборону вже не йде, і ви також понесете кримінальну відповідальність за скоєне.

Стаття 37. Уявна оборона
Уявімо ту ж ситуацію. У темну пору, до вас підходить особа, кладе руку на плаче, ви різко обертаєтесь та вдаряєте особу по голові. Але насправді, вас просто хотіла запитати точну адресу будівлі, що навпроти. Якщо особа не усвідомлювала і не могла усвідомлювати помилковості свого припущення, але при цьому перевищила межі захисту, що дозволяються в умовах відповідного реального посягання, вона підлягає кримінальній відповідальності як за перевищення меж необхідної оборони.
Якщо в обстановці, що склалася, особа не усвідомлювала, але могла усвідомлювати відсутність реального суспільно небезпечного посягання, вона підлягає кримінальній відповідальності за заподіяння шкоди через необережність.

Стаття 39 Крайня необхідність
Ситуація: Водій автомобіля, щоб уникнути лобового зіткнення з машиною, яка виїхала на смугу зустрічного руху, різко згортає в сторону і стикається з автомобілями, які стояли біля краю дороги, він діє в стані крайньої необхідності, намагаючись уникнути більш важких наслідків. 

Свої права має знати кожен, обізнаний значить захищений. Ми впевненні, що це наддасть впевненості в своїх переконаннях кожному потерпілому в тій чи іншій ситуації. Немає значення яке саме насильство скоїли над вами, за яким потерпілі просто тікають до найближчих відкритих дверей та не повідомляють у відповідні органи.

Більш ніж 500 українок відбувають покарання за статтею 115 ККУ «умисне вбивство» І більшість із них захищали себе, свою дитину від нападника.

Пам’ятайте, ЗАВЖДИ винен – КРИВДНИК. Не має значення у чому ви були одягненні чи йшли самі у пізню пору по безлюдній вулиці. Чи на думку вашого чоловіка ви грубо відповіли на запитання. Відстоюйте свою точку зору, не звертайте увагу на думку інших, інші не ви! Кричіть на весь світ, стукайте у всі двері. Не бійтеся! Ви не одні, вас завжди підтримають та наддадуть той захист, який вам необхідний!

У підсумку надаємо список установ, де ви можете звернутися за допомогою:

  • національна "гаряча лінія" з питань протидії насильству та захисту прав дитини 0 800 500 335 або 116 123 (з мобільного) – безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів будь-яких операторів по всій території України;
  • національна гаряча лінія з питань запобігання домашнього насильства, торгівлею людьми та гендерної дискримінації 0-800-500-005, або з мобільного 116-123 вона працює цілодобово;
  • державний кол-центр з питань запобігання домашньому насильству 1547;
  • правоохоронні органи (поліція 102)
  • денні центри соціально-психологічної допомоги
  • медичні установи
  • центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді
  • суд
  • центр безоплатної вторинної правової допомоги

Бережіть себе!

Read 314 times