Трудовий договір з нефіксованим робочим часом

27 September 2021

Прийнятий за основу законопроект № 5161 в якому пропонується закріпити у Кодексі законів про працю України нову форму трудового договору – «Трудовий договір з нефіксованим робочим часом», як особливий вид трудового договору, умовами якого заздалегідь не встановлено конкретний час виконання роботи, а обов’язок працівника виконувати таку роботу, яка виникає виключно у разі надання власником або уповноваженим ним органом передбаченої цим трудовим договором роботи без гарантування того, що така робота буде надаватися постійно.

Слід звернути увагу, що роботодавець самостійно має визначити час залучення працівника до роботи та самий обсяг роботи. В передбачений трудовим договором строк погоджує з працівником режим роботи та тривалість робочого часу, необхідного для виконання відповідної роботи.

Затверджено кількість трудових договорів з нефіксованим робочим часом, вона не може перевищувати 10 % загальної кількості трудових договорів. У випадку коли кількість найманих працівників менша 10 осіб, можливо укласти не більше одного договору.

Зміст такого договору має містити інформацію про:

  • спосіб та мінімальний строк повідомлення працівника про початок виконання роботи;
  • спосіб та максимальний строк повідомлення від працівника про готовність приступити до роботи або відмовитися від її виконання
  • інтервали, в які від працівника можуть вимагати працювати (базові години та дні).

Важливим є те, що кількість базових годин не може перевищувати 40 годин на тиждень, а кількість базових днів не може перевищувати 6 днів на тиждень. Мінімальна тривалість робочого часу працівника, який виконує роботу на підставі трудового договору з нефіксованим робочим часом, протягом календарного місяця становить 32 години. У випадку, якщо працівник протягом календарного місяця виконував роботу менше 32 годин, йому повинна бути виплачена заробітна плата не менше ніж за 32 години робочого.

Що роботи з ЄСВ при 32-годинному робочому графіку? Передбачено, що при нарахуванні заробітної плати працівникам, які працюють за трудовим договором з нефіксованим робочим часом, ставка єдиного внеску, встановлена цією частиною, застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру.

Read 363 times