Податкова про вас дбає, а ви не ціните

06 December 2021

Подумали, що це іронія? А ось і ні. Не буду стверджувати, що вони дбають про вас тому що такі святі і добрі, але, як кажуть, факт залишається фактом. В наступному році нас чекає багато новацій, проте найбільш популярними (а скоріше скандальними) є новації щодо ФОПів. Може здатись на перший погляд, що чиїсь руки вже додушують малий та середній бізнес, але якщо поглянути ширше - ці зміни дають більше користі для бізнесу, ніж інколи сам бізнес.

Всім потрібні гроші. А невеликому підприємцю тим паче. А якщо вас ще й зачепив карантин то скоріше за все. А якщо ви ще й ФОП - 100%. Прийдете ви до банку, скажете "хочу мільйон, а може і два", але що ви можете банку показати? На сьогодні найпоширеніший документ - податкова декларація. Уявіть собі, що було б якби і її не мали. Але в 2022 році все трішки зміниться. Якщо ви раніше вели товарний облік в зошиті, табличці, чи іншій програмці, ці дані банку ні про що не говорили. Чому? Тому що ви вели самі, незрозуміло по яким стандартам, може взагалі збрехали. Але тепер, коли мінфін затвердив форму товарного обліку, ваші записи (якщо вони відповідають певним вимогам) набувають суперсили. Прецеденту поки немає, але є вагомі передумови. Тепер у банків з'явиться ще одна підстава сказати регулятору "диви я не просто так дав гроші, в нього товарів за місяць на мільйон гривень, та ще й записано все як треба". А у вас, як у сумлінного платника податків (ми і не маємо сумнівів, що це не так) зростуть шанси в отриманні грошей.

Я вже не кажу про те, що по факту у більшості малого бізнесу товарного обліку скоріше немає чим є. І найближчим часом це зміниться. Не можна буде порушуючи закони термодинаміки брати товар з нічого і дівати в нікуди. А це напряму вплине на якість обліку. А потім і на фінансову поведінку, а далі і до мільйонів недалеко.

Read 460 times