Як говорити з поліцейськими

25 October 2021

Незважаючи на проведену реформу правоохоронних органів, спілкування з працівниками поліції поки не завжди викликає у наших людей позитивних емоцій. Так, назву змінили, штат працівників частково оновили, але неприємних моментів у відносинах з поліцейськими все ще вистачає. Отож, що робити та як поводитися, коли вас зупинили поліцейські? Про це і поговоримо. Важливе уточнення, мова піде про зупинку на вулиці, адже, коли ви перебуваєте за кермом транспортного засобу, ваш статус змінюється, ви стаєте водієм, керуєтеся та дотримуєтеся вже особливих правил (Правил дорожнього руху, звичайно).

Отож, припустимо, що ви йшли з друзями в магазин за пивом, аж раптом, «як грім серед ясного неба», вас гукають та просять зупинитися працівники поліції. Ви звичайно трішки стурбовані, можливо налякані, але готові до оброни.

Перше і, напевно, головне. Не потрібно панікувати, підвищувати голос на працівників поліції, а тим більше тікати від них. Це до добра не доведе. Зупинка працівниками поліції не стає автоматично фактом того, що ви щось порушили, тому почніть діалог з працівниками поліції спокійно та стримано.

Далі, як передбачено ст. 18 Закону України «Про Національну поліцію» звертаючись до вас, або у разі якщо ви перші звертаєтесь до поліцейського, поліцейський зобов’язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред’явити на вашу вимогу службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з викладеною в ньому інформацією, не випускаючи його з рук. На цьому етапі ви можете спокійно діставати телефон та починати знімати відео, що може допомогти вам уникнути будь-яких непорозумінь. А якщо такі і виникнуть, ви матимете докази для оскарження дій поліцейських.

На третьому етапі, у вас, скоріше за все, попросять надати для ознайомлення паспорт. Ви можете бути обурені, адже нічого не зробили та вважаєте себе «білим та пухнастим», доводити поліцейським, що ви всього на 200м вийшли до магазину. Але ні, ви будете не праві. Враховуючи нинішню епідеміологічну ситуацію, вже давненько, а саме постановою Кабміну про встановлення карантину, визначено, що перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу заборонено.

Якщо ненароком документів у вас не виявиться, будьте готові до того, що поліцейські можуть вас затримати із метою встановлення особи (але не більше, ніж на три години). Це називається адміністративне затримання. Зверніть увагу, таке затримання повинно обов’язково бути оформлено адміністративним протоколом із зазначенням дати, часу, «діючих осіб», часу та мотивів затримання. Тут дамо вам невеличкий лайфках, як ваш смартфон може допомогти уникнути такого неприємного затримання. Якщо ви маєте встановлений на телефоні застосунок «Дія», то вільно показуйте свій паспорт звідти, або ж можете попросити працівників поліції почекати, поки ви його завантажите.

Зазвичай, після детального ознайомлення з вашими документами, вам бажають гарного дня та відпускають по своїм справам. Але іноді таке трапляється, поліцейські наполягають, що хочуть оглянути вас та ваші речі. Таке право поліцейські мають, звичайно з певними обмеженнями, а сама ця процедура має назву поверхнева перевірка. При цьому мотиви такої перевірки повинні бути обґрунтовані та ви маєте право запитати чому вас оглядають, на підставі чого та просити ознайомити зі своїми правами. Закон захищає громадян та говорить, що поверхнева перевірка проводиться у разі якщо існують підстави вважати, що у вас знаходиться річ, обіг якої заборонено чи обмежено або яка становить загрозу життю чи здоров’ю вам або іншим особам. Якщо раніше ви не почали фільмувати своє спілкування з працівниками поліції, то коли діло дійде до цього моменту, наполегливо рекомендуємо почати це робити для уникнення неприємних моментів та будь-яких порушень ваших прав з боку поліцейських. Також ви можете скористатися правом на захист та вимагати можливості зв’язатися з адвокатом. Зокрема, можете телефонувати і до нас:)

Окрім цього, ще одним неприємним моментом може бути перевищення повноважень з боку працівників поліції (погрози, агресивна поведінка, образи тощо). В такому випадку без зволікань телефонуйте на 102 та викликайте інших поліцейських. Але будьте готові, що вони не швидко приїдуть.
І от, закінчуючи з незручними та неприємним ситуаціями, можна з упевненістю сказати, що спілкування з поліцією не завжди є таким страшним, «як його малюють». Адекватна, спокійна та ввічлива поведінка з вашого боку, допоможе уникнути неприємних ситуацій та зробити зустріч з поліцейськими всього лише невеличкою затримкою вашого часу. Ну а якщо неприємні ситуації все таки виникають та порушуються ваші права, тепер ви знаєте як діяти і до кого звертатися за допомогою.

Read 393 times