Про позовну давність у спорах, про визнання не дійсними свідоцтв на ТМ

18 October 2021

Відповідно до ч.1 ст.256 ЦК України, позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. На перший погляд може здатися, що зі спливом такого строку суд просто не прийме у Вас позов чи не відкриє провадження.

Однак на відміну від строку звернення до суду, позовна давність – це категорія, яка застосовується судом не автоматично, а лише за заявою другої сторони спору. Тому якщо навіть якщо Ви пропустили строк позовної давності, але жодна зі сторін спору не заявила про застосування наслідків спливу позовної давності – все супер. Однак якщо сторона у спорі все ж заявила вказану вимогу – перше, що необхідно буде з’ясувати суду для визначення чи завершився строк позовної давності – це початок перебігу позовної давності.

Відповідно до ч.1 ст.261 ЦК України, перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила. І ось в цьому «могла довідатися» і криється дуже багато проблем, а особливо коли мова йде про визнання недійсним свідоцтва про реєстрацію торговельної марки.

Справа в тому, що згідно із положеннями ч.1 ст.12 ЗУ «Про охорону прав на знаки для товарів та послуг», на підставі рішення про реєстрацію торговельної марки та за наявності документа про сплату державного мита за видачу свідоцтва і збору за публікацію про видачу свідоцтва здійснюється публікація в Бюлетені відомостей про видачу свідоцтва, визначених в установленому порядку. Таким чином, в момент публікації інформація про реєстрацію ТМ стає загальнодоступною. Внаслідок цього, та зважаючи на чарівне формулювання «могла довідатися» деякі суди пов’язують початок перебігу позовної давності із датою публікації відомостей про реєстрацію ТМ у Бюлетені.

Однак, практика застосування ч.1 ст.261 ЦК України в даній категорії спорів Верховним Судом протилежно інша.
Зокрема, у постанові від 28.01.2020 у справі № 910/20564/16 КГС ВС зауважив, що: «попередні судові інстанції, беручи до уваги те, що для визначення початку перебігу строку позовної давності необхідно визначити початок конкуренції у використанні спірного позначення між позивачем і відповідачем 1, встановивши початок цієї конкуренції, дійшли правильного висновку, що позивач звернувся до суду в межах трирічного строку позовної давності».

В свою чергу, у постанові КГС ВС від 28.05.2020 у справі № 910/13119/17 суд зазначив наступне: «Вирішуючи спори щодо визнання недійсними свідоцтв України на знаки для товарів і послуг, суд має виходити з того, що початок перебігу позовної давності для звернення до суду з такими позовами не може автоматично збігатися з датою публікації відомостей про реєстрацію знака для товарів і послуг. Це право пов’язане, зокрема, з початком виникнення відповідного конфлікту на ринку щодо оспорюваного позначення, наприклад, початком використання спірного позначення на ринку».

Отже, якщо Ви несподівано виявили, що більше 3-х років тому було зареєстровано ТМ, яка тепер порушує Ваші права – сміливо йдіть до суду за захистом своїх прав, адже в даному випадку початок перебігу позовної давності не буде автоматично збігатися з датою публікації відомостей у Бюлетені.

Read 392 times