Блокуйте контрафакт на митниці

26 July 2021

Ви коли небудь чули щось про Митний реєстр об’єктів права інтелектуальної власності? Це яблуко розбрату в галузі захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон. Знаєте чому? Та тому що з одного боку завдяки такому Реєстру можливо швидко перешкоджати порушенням Ваших прав інтелектуальної власності, а з іншого – це основний засіб промислу патентних тролів, за допомогою якого багато хто може дуже просто стати жертвою такого явища як «патентний тролінг».

Що таке патентний тролінг, чому таке явище існує, і як на цьому заробляють - ми поговоримо якось іншим разом. А сьогодні давайте краще про позитивне, а саме про те, як же за допомогою Реєстру можна швидко захистити свої ПІВ (або принаймні призупинити чи попередити їх порушення).

Отож, справа в тому, що всі товари, які містять в собі об’єкти ПІВ, під час переміщення через митний кордон України мають перевірятися на предмет порушень ПІВ (зокрема за рахунок аналізу Реєстру). І якщо Ви є власником ПІВ, і бажаєте запобігти порушенню таких прав під час переміщення товарів через митний кордон України, Ви можете подати до Держмитслужби заяву про реєстрацію Вашого об’єкта ПІВ у митному реєстрі і зареєструвати його там.

Відповідно, коли наступного разу під час проведення митного контролю митний орган на підставі даних Реєстру виявить товари, що підозрюються у порушенні прав інтелектуальної власності, їх митне оформлення призупиняється на строк до 10 робочих днів, такі товари підлягають розміщенню на складі цього органу, а Вам буде надіслано повідомлення про факт пред’явлення цих товарів до митного оформлення, їх кількість, причини та строк призупинення, найменування та адреса власника товарів.

З моменту отримання такого повідомлення діяти треба швидко. Тепер у Вас є 10 робочих днів на те, щоб звернутися до суду з метою забезпечення захисту прав ПІВ і надати відповідному митному органу докази такого звернення, або написати мотивоване клопотання на продовження строку призупинення такого митного оформлення. В іншому випадку, за відсутності ознак порушення митних правил, товари, митне оформлення яких було призупинено, підлягають митному оформленню в установленому порядку.

Звичайно, за 10 робочих днів суд Вам справу не вирішить, однак ухвалу про забезпечення позову (наприклад шляхом заборони вчинення певних дій) винести 100% зможе. І якщо Ви встигнете подати цю ухвали вчасно до митного органу, то призупинення митного оформлення буде продовжено на строк, зазначений в ухвалі. І далі вже успіх Вашого захисту ПІВ буде залежати лише від того, наскільки добре Ви підтвердите власну позицію в суді.

Read 389 times