Не всі судові справи тривалі, конфліктні й дорогі

16 August 2021

Чи знали Ви, що є судові рішення у формі судового наказу ?

Такий наказ видається просто за заявою особи в якій зазначається сума грошової вимоги до боржника, без виклику в суд, призначення засідань і всього за 5 днів. Суд відмовляє у видачі наказу лише з чітко визначених у кодексах підстав (можете почитати самостійно чи запитати в юристів). Звичайно, що й видається судовий наказ не з будь-яких вимог, але це вже не позов на N-кількість сторінок, що буде розглядатись місяцями-роками. А ще судовий збір за зверненням по наказ складає 0,1 прожиткового мінімуму (в 2021 році – 227 грн), що в 10 разів менше мінімальної ставки в звичайному позовному провадженні.

Одразу ж тут поки не варто відриватись від реальності та щиро зізнатись: з якою легкістю судовий наказ видається – так само й скасовується.

Однак! На практиці є багато ситуацій коли така форма судочинства є оптимальною, а чимало осіб про неї просто й не здогадувалось. До прикладу, коли особа поставила товар/послугу/роботи на відносно невелику суму, скажімо 20 тис. грн (наказ видається по грошових вимогах не більше 100 прожиткових мінімумів – 227 тис грн у 2021 році, лише за письмовими договорами (в т.ч. в електронній формі)). По телефону покупець/замовник відмовляються платити, думаючи, що через такі гроші Ви точно не підете до суду, бо по-пам’яті знають як той суд (звичайне позовне провадження) вимагатиме одразу пару тисяч судового збору, умовний рік часу, та ще купу незрозумілих процесуальних питань. І правда, махнули би ви раніше рукою: самі заплатять як «припече» коли доведеться ще раз в них замовляти, чи відкладете це на пару місяців із розрахунком, що ваш відданий менеджер дістане їх гірше колекторів.

Але зараз Ви вже знаєте про судовий наказ, у випадку якого звичайне небажання заморочуватись працює рівно так само і в сторонку боржника. Ось, отримуєте боржник за тиждень-два судовий наказ, все гарно з тризубом, гербовою печаткою, промовистою фразою: СУД НАКАЗУЄ стягнути гроші з нього для Вас... І тут вже він, або одразу платить, бо йому сам суд наказав, а хто знає, що буде якщо не виконати. Або ж аналогічно розмірковує: може простіше заплатити цей боржок, а то самому в суд звертатись і хто знає як, а якщо вони вже раз звернулись за наказом, то потім і з позовом підуть, то з санкціями і витратами на їх адвокатів вийде заплатити більше ніж зараз винен...

Отож, судовий наказ зручний і адекватний інструмент, який ми радимо своїм клієнтам для оптимального стягнення незначних сум.

Read 409 times