Захоплюючі кредитні історії

19 July 2021

В Україні історіями про віроломні напади колекторів на боржників о 5 ранку, напевно, нікого не здивуєш, бо це явище вже давно набуло національних масштабів. Врешті-решт дійшло до того, що Верховна Рада України таки почула обурені голоси знедоленого люду і 19.03.2021 р. прийняла закон, яким для колекторів встановили певні правила гри – Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості».
Цим законом серед іншого передбачено, що вас мають право турбувати тільки від 9:00 до 19:00 та заборонено застосовувати шантаж, погрози і обман. Всі колектори мають бути внесені до реєстру колекторських компаній, який буде вести НБУ. Компанії кредитори зможуть залучати до стягнення заборгованості тільки тих колекторів, які включені до цього реєстру і про це вони обов’язково повинні будуть повідомити боржника. У разі порушення колекторами «правил гри» їх можуть виключити з реєстру, що дає надію на те, що цих правил все таки будуть намагатися дотримуватися.

Однак, часто трапляється, що під колекторський коток потрапляють зовсім випадкові люди, які не мають кредитів та не є поручителями боржників. Що в таких випадках робити простому смертному?

Перш за все слід перевірити власну кредитну історію. Починаючи з 2005 року в Україні дозволено діяльність бюро кредитних історій, тобто господарських товариств, які займаються веденням кредитних історій. Таких бюро існує чимало, всі вони вносяться НБУ до Єдиного реєстру бюро кредитних історій. Кожен громадянин України має право один раз на рік безкоштовно отримати у будь-якому бюро кредитних історій витяг з своєї кредитної історії. Отримання витягу про себе більше одного разу на рік платне.

Отже, будь-хто, хто має доступ до інтернету за 2 хвилини може отримати свою кредитну історію і пересвідчитися чи є у нього якась заборгованість чи ні. Якщо заборгованість наявна, то з своєї кредитної історії можна побачити назву організації, яка надала кредит, реквізити договору, як виникла заборгованість, який її розмір, які здійснювалися платежі тощо.

Варто також додати, що інформація до кредитної історії конкретної людини може бути включена лише за наявності письмової (електронної) згоди цієї людини.
Якщо після отримання своєї кредитної історії, людина не знаходить жодних кредитів і жодних боргів, то переживати нічого. А недобросовісним кредитним організаціям чи колекторам у такому разі можна направити лист, яким попередити про направлення скарги до НБУ у випадку продовження вимагання сплати неіснуючого боргу. Щоправда, можна обійтися і без цієї стадії і одразу звертатися до НБУ зі скаргою на такого кредитора чи колектора.

Інша справа, коли у вашій кредитній історії містяться відомості про кредит, якого ви ніколи не брали. В такому випадку необхідно звернутися до кредитної організації, що вказана в кредитній історії як позикодавець з письмовою вимогою про звернення до відповідного бюро кредитних історій щодо виключення інформації про кредит з вашої кредитної історії.

Одночасно з цим варто звернутися до бюро кредитних історій з письмовою вимогою про виключення з вашої кредитної історії відомостей про неіснуючий кредит. При цьому, не завадить нагадати такому бюро про відповідальність за порушення законодавства та нагадати про можливі санкції з боку НБУ.

Звичайно ж, описаний вище алгоритм не є панацеєю і не дає 100-відсоткового результату, оскільки кожен випадок індивідуальний, але це той шлях, який обов’язково потрібно пройти перш ніж вдаватися до більш серйозних і вартісних заходів по боротьбі з недобросовісними кредиторами та колекторами.

Read 393 times