Віртуальні активи узаконять?

18 January 2021

Блокчейн, криптовалюта, біткойн, майнинг – всі ці слова вже давно стали відомі дуже багатьом українцям.

Попри те, що технології на основі блокчейну досить активно поширюються в Україні, щонайменше з 2013 року, ми й досі не маємо законодавства, яке б регулювало ці відносини.

Водночас, у владних коридорах все таки знайшлися світлі голови, які розробили проект закону «Про віртуальні активи» № 3637, що 02.12.2020 р. було схвалено Верховною Радою України у першому читанні.

Таким чином, є надія, що вже в найближчому майбутньому будемо мати цивілізовані правила гри, зокрема, в сфері обігу криптовалют, оскільки проект закону містить багато цікавих плюшок.

Так, проектом закону визначається що є віртуальним активом. При цьому, віртуальні активи не ототожнюються з криптовалютою, поняття віртуальні активи ширше за поняття криптовалюти і включає в себе останнє.

Віртуальні активи визнаються нематеріальним благом, вони можуть бути як самостійним об'єктом цивільного обороту, так і посвідчувати майнові або немайнові права, зокрема, права вимоги на інші об'єкти цивільних прав. Також, передбачено, що віртуальний актив, може використовуватися як фінансовий інструмент (фінансовий віртуальний актив).

Віртуальні активи, як інші об’єкти цивільних прав, зможуть перебувати у власності та переходити від одних осіб до інших на підставі правочинів. Водночас, якщо віртуальний актив забезпечено реальним активом, то розпорядження забезпеченим віртуальним активом буде означати розпорядження і самим активом, який його забезпечує.

Однак, не дивлячись на всю прогресивність проекту закону, невеликим розчаруванням є те, що віртуальні активи не визнаються засобом платежу на території України.

Проектом закону передбачено, хто є учасниками ринку віртуальних активів (будь-які особи, які здійснюють операції з віртуальними активами) та визначено перелік послуг, що можуть надаватися цими учасниками, зокрема, зберігання, обмін, купівля-продаж тощо. Але видається, що цей перелік повинен бути більш конкретизований.

Водночас, для осіб, що планують надання послуг з використанням віртуальних активів проект закону встановлює певні вимоги – державна реєстрація та сплата реєстраційного збору. При державній реєстрації, повинна бути надана інформація про кінцевих бенефіціарів та структуру власності. Крім того, передбачено обов’язкове звітування.

Органом, що буде регулювати сферу віртуальних активів визначено Міністерство Цифрової трансформації України. При цьому, Мінцифри буде наділено досить широкими повноваженнями – проведення державної реєстрації учасників ринку віртуальних активів, ведення державного реєстру таких учасників, проведення перевірок дотримання законодавства учасниками ринку, притягнення до відповідальності порушників, надсилання матеріалів перевірок до правоохоронних органів тощо.

Також, проект закону встановлює конкретні штрафні санкції за порушення у сфері обігу віртуальних активів. Після прийняття в першому читанні проекту закону «Про віртуальні активи» Мінцифри у повідомленні від 21.12.2020 р. зазначило, що прийняття цього закону позитивно вплине на ринок віртуальних активів, оскільки передбачається, що власники таких активів та інші учасники ринку будуть належним чином захищені від зловживань та протиправних зазіхань.

Також, прогнозується, що запровадження чітких правил гри на ринку, буде стимулювати приплив іноземних інвестицій в технологічні та фінансові проекти та стартапи в Україні.

Разом з тим, вказаний законопроект доповнює Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» та рекомендації FATF, а операції з віртуальними активами підпадають під фінансовий моніторинг.

Також, у випадку прийняття закону «Про віртуальні активи», Мінцифри буде подано на розгляд Верховної Ради України проект змін до Податкового кодексу України з тим, щоб операції з обігу віртуальних активів оподатковувалися на рівні з операціями з реальними активами.

Тобто, разом з запровадженням чітких правил гри на ринку віртуальних активів, планується запровадити і механізми контролю.

Отже, ми на порозі кардинальних змін, що спроможні як позитивно так і негативно вплинути на використання віртуальних активів в Україні. Однак, як саме будуть відбуватися події, покаже час.

Read 283 times