Фінпослуги по новому вже скоро

29 March 2021

Серед наших Клієнтів є немало крутих фінкомпаній, які працюють на ринку вже не перший рік. І на їхню долю, останнім часом, випало немало труднощів та змін. Ще минулого року контроль майже над усім фінансовим сектором було передано під крило Національного банку України. Після цього, ринок фінансових послуг, крок за кроком, почав поступово змінюватися.

На те було немало причин. В першу чергу, звичайно, зміна самого регулятора. Як то кажуть «нова мєтла, по-новому й мете». Було створено нові підрозділи, задекларована низка нових законів та нормативно-правових актів, змінилися схема звітування. Десь в цей час, підступно підкралася до нас і епідемія COVID-19. Компанії пішли в онлайн, люди почали більше користуватися безготівковими розрахунками.

Все це, і не тільки, призвело до того, що по ряду фінансових послуг було прийнято низку нових профільних законів. То діяльність колекторів врегулювали, то новий закон про фінансовий лізинг прийняли, кілька нових постанов Нацбанку також успішно видано.

І ось, на початку року, прийшла черга і до «головної страви». В лютому було зареєстровано проєкт Закону № 5065 "Про фінансові послуги та фінансові компанії". Нацбанк салютував цій новині, що підтверджує факт, новий закон, наші депутати, скоріш за все, приймуть.

Як розуміємо із самої назви, закон є наскрізним для всього ринку фінансових послуг та небанківського фінансового сектору. Що ж нам такого цікавого хочуть запропонувати? Перше, що кидається в очі, це новий вид послуг, окрім безпосередньо фінансових, які зможуть надавати фінкомпанії. Це супровідні послуги. До них відносяться посередницькі послуги, в тому числі агентські, різноманітні допоміжні, інформаційні тощо. До речі, ще в новому Законі «Про фінансовий лізинг», прийнятому раніше, йдеться про такий інститут.

Супровідні послуги не потребують ліцензування і це є важливим в контексті напевно найкрутішої штуки, яку пропонує новий законопроєкт. Відсутність виключного виду діяльності. Тобто, фінансові компанії зможуть здійснювати іншу господарську діяльність, звичайно зі своїми обмеженнями, куди ж без них. Але це положення є дуже важливим для повноцінної реалізації своїх бізнес-можливостей фінкомпаніями, які раніше були певною мірою обмежені законодавчими положеннями.
Позитивним є новий підхід до ліцензування. Тепер не потрібно отримувати ліцензію на кожну окрему фінансову послугу, а можна буде проводити комплексне ліцензування виду діяльності фінкомпанії. Окрім цього, простішим передбачається і вихід компанії на ринок. Якщо зараз потрібно спочатку потрапити до реєстру фінустанов, а потім отримувати ліцензію, то новий законопроєкт дозволяє надавати фінпослуги відразу після отримання ліцензії.

Звичайно це не всі зміни, що пропонуються нашими законотворцями, плануються нові підходи до нагляду та контролю регулятора, змінюються вимоги до фінансових компаній. Та й поправок буде внесено ще немало, оскільки законопроєкт поки на першому етапі. Однак, думаємо зрозуміло, в якому руслі рухається законодавець.

Сподіваємося, що новий закон буде відповідати реаліям сьогодення, розвитку ринку фінансових послуг та спростить роботу нашим клієнтам, зробить її більш зрозумілою, ефективною, прибутковою. Ну а для нас щасливий Клієнт - найголовніше у роботі.

Read 272 times