Арештуй себе сам, щоб іншим не дати

01 March 2021

Сьогодні є чимало випадків, коли до Вас звертається фінансова установа та повідомляє, що у Вас є несплачений борг за кредитом, про який Ви нічого не знаєте, і вимагає протягом певного строку його погасити.

Якщо за вказаний строк Ви цей борг не сплатите - фінансова установа вживатиме заходів для стягнення коштів у примусовому порядку, зокрема, через арешт та вилучення Вашого майна. У таких випадках під приціл зокрема потрапляє нерухоме майно, яке перебуває у Вашій власності.

Що робити, коли Ви не визнаєте такий борг та хочете оперативно запобігти незаконному відчуженню Вашої нерухомості? Одним з превентивних заходів, передбачених законодавством, є заборона на вчинення реєстраційних дій щодо нерухомого майна, яка зобов’язує державного реєстратора зупинити будь-які реєстраційні дії щодо такого нерухомого майна.

Заборона на вчинення реєстраційних дій щодо нерухомості власника може накладатися зокрема за заявою власника такого нерухомого майна. Державна реєстрація заборони на вчинення реєстраційних дій щодо нерухомого майна проводиться у день реєстрації відповідної заяви.

Однак,  дія такої заборони обмежена строком (15 календарних днів з дня реєстрації відповідної заяви). Якщо протягом цього строку власник нерухомості не подасть державному реєстратору судове рішення про заборону вчинення реєстраційних дій щодо такого нерухомого майна, яке набрало законної сили, то державний реєстратор приймає рішення про відновлення реєстраційних дій щодо нерухомого майна.

Повторне подання заяви про заборону вчинення реєстраційних дій щодо того ж нерухомого майна можливе, однак лише через 5 календарних днів з дня закінчення строку дії заборони (15 календарних днів).

Read 346 times