Альтернативний спосіб вирішення доменних спорів

11 January 2021

Пам’ятаєте, ми розповідали вам про кіберсквотинг та способи боротьби із ним? Зокрема про судовий порядок вирішення таких спорів. Так ось, сьогодні ми розкажемо про ще один спосіб захисту прав особи, яка стала жертвою кіберсквотингу. Це альтернативний спосіб вирішення доменних спорів за процедурою UDRP.
UDRP (Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy) – це політика розгляду доменних спорів в позасудовому порядку, яка була розроблена в 1999 році, та у 2019 році стала доступною для України. Ця політика може застосовуватися для вирішення доменних спорів щодо доменного імені другого рівня ccTLD .UA та доменного імені третього рівня в публічному домені .COM.UA.

Розгляд спору в даному випадку здійснюється Центром арбітражу та посередництва Всесвітньої організації інтелектуальної власності. Мовою провадження є мова угоди про реєстрацію доменного імені. Сторони мають право самостійно обирати, яка кількість арбітрів здійснюватиме розгляд спору: один чи три.

Для того, аби виграти спір, Позивачу необхідно довести наявність всіх трьох складових елементів порушення:

  • доменне ім’я є ідентичним або оманливо подібним до знака для товарів та послуг, на який позивач має права;
  • у порушника немає прав або законних інтересів щодо доменного імені;
  • доменне ім’я зареєстроване або використовується недобросовісно.

Величезною перевагою застосування процедури UDRP є швидкість розгляду доменного спору. Зокрема, загальна тривалість процесу становить 60 днів із дня реєстрації скарги. При цьому, навіть у випадку недосягнення бажаного результату, сторони не обмежені у праві розгляду такого спору судом.

Крім цього, рішення прийняте за результатами розгляду скарги по UDRP є автоматично обов’язковим для реєстратора доменного імені, який здійснюватиме видалення чи переделегування доменного імені, і вам не доведеться загучати його у якості відповідача.

І мабуть єдиною ложкою дьогтю у цій діжці меду залишається вартість такого процесу.

Зокрема, за розгляд скарги, до якої включено від одного до п’яти доменних імен одним арбітром доведеться сплатити збір у розмірі 1500$ США. Якщо ж такий спір буде розглядатися трьома арбітрами, то сплатити доведеться вже 4000$ США. Однак, зважаючи на те, що за процедурою UDRP спір розглядатиметься дійсно професіоналами свої справи, які точно знають про що йде мова (на відміну від українських суддів), і те, скільки в підсумку може обійтися судовий розгляд такої справи, можливо це і є справедлива плата за швидкий успішний результат.

Підсумовуючи, хочеться зазначити, що кіберзлочинність не стоїть на місці і стрімко розвивається, але й розвиваються способи захисту порушених таким шляхом прав. А який вже з них застосовувати – залишається вирішувати лише вам.

Read 373 times