Рецепти від кіберсквотингу бувають?

14 December 2020

Кіберсквотинг... Чули таке страшне слово? Воно означає одне із порушень прав інтелектуальної власності в мережі інтернет, яке полягає у реєстрації доменного імені, що містить в собі чиюсь торговельну марку, без згоди її власника - з метою:

  • подальшого «перепродажу» власнику ТМ вказаного доменного імені за великі гроші;
  • перешкоджання здійснення господарської діяльності конкуренту;
  • недобросовісного використання такого ДІ.

Стати жертвою кіберсквотингу може кожен власник ТМ і не тільки. Адже для реєстрації доменного імені 2-го чи 3-го рівня в Україні не вимагається наявність свідоцтва на ТМ. При цьому, зазвичай жертви дізнаються про те, що з ними сталося, вже у момент невдалої спроби зареєструвати власне ДІ зі своєю ТМ.

Потім починається розшук особи порушника, і, якщо пощастить його знайти – процес переговорів, в яких порушник може запропонувати Вам здійснити переделегування спірного ДІ на Ваше ім’я за чималу суму, яку він витратив нібито на реєстрацію та просування такого ДІ. Іноді ця сума може виявитися помірною, і щоб не гаяти свій час та не витрачати сили, деякі жертви погоджуються на умови порушників. Проте зазвичай розмір бажаної винагороди порушника є неймовірно великим.

В такому випадку «мирним» шляхом врегулювати спір більше не вдасться, і необхідно буде захищати свої права в судовому чи іншому порядку. Отже, Ви прочитали ЗУ «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», дізналися що застосування ТМ в мережі Інтернет без дозволу власника є порушенням його прав, і такі права можна захистити в суді, і вирішили звертатися до суду. Тут розпочинається найцікавіше...

  1. Визначити особу порушника (Відповідача по справі). Вважайте, що Вам дуже пощастило, якщо за допомогою сервісу «WHOIS» Ви з легкістю визначили особу реєстранта ДІ та його контактні дані. Адже в більшості випадків ця інформація не відображається. І тоді процедура розшуку Відповідача може відняти трохи сил і часу.
  2. Визначити ефективний спосіб захисту прав, і домогтися визнання його судом. В даному випадку зазвичай найбільш ефективним способом захисту прав буде вимога про зобов’язання припинення прав ІВ в мережі Інтернет та переделегування ДІ. Однак, законодавство України не містить такого способу захисту прав як «переделегування доменного імені», при цьому дозволяючи судам застосування принципу найбільш справедливого та ефективного способу захисту. І те, чи визнає суд обраний Вами спосіб захисту прав найбільш ефективним в даній ситуації, залежить виключно від мотивації позову.
  3. Залучити реєстратора доменного імені як Відповідача. Перш за все слід зазначити, що в даному випадку реєстратор доменного імені не буде стороною спору. А тому на перший погляд його не слід залучати у якості Відповідача. Однак лише така особа наділена правом і можливістю здійснити примусове переделегування ДІ. Тому виходить що без залучення її у якості Відповідача, виконати рішення суду буде просто неможливо. І найбільшої уваги заслуговує те, чим слід аргументувати необхідність такого залучення і як суди сприймають такі аргументи. Справа в тому, що всі дії реєстратора щодо доменного імені регулюються в Україні «Регламентом публічного домену», який розроблений адміністратором доменної зони .UA – ТОВ «Хостмайстер». І вгадайте як суди сприймають такий документ? Як звичай ділового обороту...! Але хай хоч так, ніж ніяк.

І що з усього цього випливає? А випливає те, що попереджений значить озброєний. Треба розуміти, що таке явище як кіберсквотинг існує, і на даний час є дуже поширеним. І якщо Вас така біда не обійшла стороною, то слід завжди пам’ятати, що вихід з неї є, навіть не зважаючи на те, що його реалізація може виявитися тривалою і трохи проблематичною.

До речі, слід також зазначити, що звернення в суд – це не єдиний спосіб боротьби із кіберсквотингом, але то вже зовсім інша історія...

Read 352 times