Хто платить за кіношки вдома

22 March 2021

Нам всім терміново потрібен «лікбез» у галузі інтелектуальної власності...

Бо якщо навіть акредитовані організації колективного управління майновими правами правовласників у галузі авторського права і суміжних прав дуже часто самі не знають, чим вони займаються, то що вже казати про звичайного пересічного українця....

Останнім часом в Інтернеті можна зустріти дуже багато статей про онлай-кінотеатри, де можна «легально» подивитися фільми, шоу і т.д. У зв’язку із цим виникає запитання: «Ви думаєте, що «легально» дивитеся фільми чи слухаєте музику, якщо робите це через якийсь платний сервіс, а Ваші гроші, або принаймні якась їх частина потрапляє до кишень правовласників в якості доходу від прав?» Так от і ні!

Перш за все слід звернути увагу, що відповідно до положень ЗУ «Про авторське право та суміжні права», слухати музику, дивитися фільми чи кліпи вдома в особистих цілях, або в колі сім’ї можна БЕЗ дозволу правовласника, АЛЕ з виплатою йому винагороди. І тут головне питання постає з приводу того, кому і як платити цю винагороду? На що закон дає вичерпну відповідь: виплата винагороди здійснюється в порядку, визначеному Законом «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав». А ст.23 такого закону нам каже, що збір винагороди в даному випадку здійснюється з виробників і (або) імпортерів цифрового, аналогового та іншого обладнання і матеріальних носіїв, із застосуванням яких можливо здійснити таке відтворення. І збирати такі гроші має право лише єдина в Україні акредитована на дану сферу організація колективного управління.

Ось і виходить, що частку за всі фільми, музику і відео, які Ви дивитеся/слухаєте самі собі для себе вдома або в колі сім’ї за Вас вже заплатили. А всі ті сервіси, «легальні» онлайн кінотеатри і т.д. просто збирають з Вас гроші за те, що подають Вам продукт у зручному вигляді.

Не вірите нам? То почитайте договори публічної оферти таких сервісів. Так, так - це те, що завжди розміщується на веб-сайті сервісу за посиланням десь в самому низу, блідо сірого (майже прозорого) кольору і містить мільярд незрозумілих слів (одним словом зроблене так, щоб забезпечити мінімальну кількість переглядів, натомість наявне, щоб у разі Вашої помилки можна було на нього послатися і покарати всіх, тільки не їх).

Тому, організації колективного управління, про які ми писали на початку, познайомтеся ближче із законодавством, яке регулює Вашу діяльність – це допоможе Вам уникати помилок у майбутньому, вигравати більше судових справ, і зазнавати меншої критики з боку суспільства.

А нам, українцям, хочеться побажати дружби з інтелектуальною власністю, або хоча б близького знайомства. Щоб більше ніхто не зміг сказати Вам, що лише на його сайті можливо «легально» подивитися фільм чи послухати музику.

Read 374 times